CPU usage in 1.42

Ask for help and report issues with the Mac OS X version of Transmission
Post Reply
drstrangelove
Posts: 4
Joined: Fri Apr 04, 2008 11:09 am

CPU usage in 1.42

Post by drstrangelove » Thu Dec 25, 2008 1:41 am

Hello,
I just upgraded to the new 1.42. My problem is that the cpu usage (in iStat pro) is about 30%, while downloading with ~150 kb/s. With 1.41 I had a cpu usage <5%. The problem is that the fans of my Macbook are running constantly with this usage.

When I try to switch back to 1.41 (1.41 worked without a problem) it now crashes after a few seconds.

System: Macbook with Core Duo 1.8 Ghz, 2GB Ram, 1.5.6 (all updates installed)

Thank you for your time!
Strangelove

tyvokka
Posts: 17
Joined: Sun Feb 18, 2007 7:43 pm

Re: CPU usage in 1.42

Post by tyvokka » Thu Dec 25, 2008 4:13 pm

1.41 was known to have problems. Try going to 1.40 if that worked for you, or if needed go to an older version.

drstrangelove
Posts: 4
Joined: Fri Apr 04, 2008 11:09 am

Re: CPU usage in 1.42

Post by drstrangelove » Fri Dec 26, 2008 10:35 am

Thanks for the hint, it does work. It's very strange that 1.41 worked all the time but now it does not...
Anyway, 1.40 works fine again.

Thanks again.

repattila
Posts: 17
Joined: Wed Dec 24, 2008 3:23 pm

Re: CPU usage in 1.42

Post by repattila » Fri Dec 26, 2008 11:29 am

Hi All,

I'm having higher cpu usage too with 1.42. 20% on a 2.1GHz macbook, having 4 active torrents, cca 50/50K down/up speed.

On 1.41 i had about 5% cpu usage.

Don't know how to report it as a bug, or if it's a bug at all (looks like one to me though).

mit3z
Posts: 3
Joined: Fri Dec 26, 2008 11:44 am

Re: CPU usage in 1.42

Post by mit3z » Fri Dec 26, 2008 11:51 am

I can confirm that. I've also found out, that turning off bandwidth limits cures this (at least using r7514 nightly).
Hope this helps devs to pin this bug (shaper code i guess) down.

V.K.
Posts: 1
Joined: Mon Dec 01, 2008 8:55 pm

Re: CPU usage in 1.42

Post by V.K. » Fri Dec 26, 2008 5:07 pm

drstrangelove wrote:Hello,
I just upgraded to the new 1.42. My problem is that the cpu usage (in iStat pro) is about 30%, while downloading with ~150 kb/s. With 1.41 I had a cpu usage <5%. The problem is that the fans of my Macbook are running constantly with this usage.

When I try to switch back to 1.41 (1.41 worked without a problem) it now crashes after a few seconds.

System: Macbook with Core Duo 1.8 Ghz, 2GB Ram, 1.5.6 (all updates installed)

Thank you for your time!
Strangelove
I can confirm the same thing. 1.42 produces constant 25-30% CPU load. tried it on 2 different machines with the same result. going back to 1.40 reduces CPU load to 1-3%. I'm sticking with 1.40 until this is fixed.

mit3z
Posts: 3
Joined: Fri Dec 26, 2008 11:44 am

Re: CPU usage in 1.42

Post by mit3z » Sat Dec 27, 2008 12:10 am

Update on the status.
So, testing with svn r7516 - T behaves much better. Now it's mostly within 2-4%, sometimes going up to 7-10%. (Seeding 25 torrents, 80kb total upload limit, turning off global limits gives 2-4%, as it should)
I'll leave it for a night and update if something changes.

Upd::
Turning on SpeedLimit feat gives 15-20% again.

mit3z
Posts: 3
Joined: Fri Dec 26, 2008 11:44 am

Re: CPU usage in 1.42

Post by mit3z » Sat Dec 27, 2008 10:32 am

Well, overnight test run reveals more probs, as number of peers grow - so does cpu usage, I've found T in the morning constantly using 20-25%.

Hardan
Posts: 1
Joined: Wed Dec 31, 2008 1:12 pm

Re: CPU usage in 1.42

Post by Hardan » Wed Dec 31, 2008 1:14 pm

I have got the same problem on my iMac.
15 - 25% CPU Usage.

System: iMac with Core 2 Duo 2.4 Ghz, 4GB Ram, 10.5.6

sirus
Posts: 3
Joined: Wed Apr 25, 2007 8:34 am

Re: CPU usage in 1.42

Post by sirus » Fri Jan 02, 2009 1:57 pm

I can confirm the issue about CPU utilization too.
Unfortunately using the last nightly build has got the problem to be even worse, Transmission hangs before starting downloading a single bit.

My system is MacBook with a Core 2 Duo 2.00 GHz, 2 GB, and Mac OS 10.5.6.

sirus
Posts: 3
Joined: Wed Apr 25, 2007 8:34 am

Re: CPU usage in 1.42

Post by sirus » Fri Jan 02, 2009 2:10 pm

I've come back to version 1.40 and the problem is solved. I think I'll skip version 1.42. ;)

Post Reply